Η Thomas Cook ιδρύθηκε το 1841 – πριν 178 χρόνια στις αρχές της Βικτοριανής περιόδου και έγινε ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός κολοσσός της τουριστικής αγοράς.
Η Thomas Cook οργάνωσε την τουριστική επιχείρηση, κυρίως με ταξίδια με τρένα, περιήγησης στην Σκωτία και σύντομα ταξίδια στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το 1928 η οικογένεια Cook πούλησε την εταιρία στην Orient Express, εταιρεία Βέλγικων συμφερόντων και το 1948 η Thomas Cook επέστρεψε και πάλι σε αγγλικά χέρια, ως μέρος των εθνικοποιημένων Βρετανικών Σιδηροδρόμων.
Η εταιρεία επανήλθε σε ιδιωτικά χέρια το 1972 και έγινε μέρος μιας σειράς συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Η Thomas Cook αναπτύχθηκε με τουριστικά πακέτα σε όλο τον κόσμο ύψους 19 δισ. £ ετησίως , 19 εκατ. £ κρατήσεις ανά έτος , ενώ απασχολούσε περίπου 22.000 υπαλλήλους σε 16 χώρες.
Διαθέτει δικό της στόλο αεροπλάνων και πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο είτε δικά της, είτε συμμετέχοντας με υψηλά % ιδιοκτησίας.
Αιτίες χρεοκοπίας
Τον Μάιο του τρέχοντος έτους η εταιρεία ανακοίνωσε απώλειες ύψους £ 1,5 δισ. για το πρώτο εξάμηνο, ενώ η απόφαση για τη μείωση της μετοχής της My Travel, εταιρεία με την οποία είχε η Thomas Cook από το 2007, είχε αποτέλεσμα οικονομικής απώλειας ύψους 1, 1 δισ. £ - λιρών.
Η παρατεταμένη κατάσταση του Brexit, συνέβαλε στην απώλεια πελατών, την ακύρωση ταξιδιών και ο μεγάλος ανταγωνισμός στον τουρισμό ήταν αιτία της οικονομικής δυσχέρειας που παρουσίαζε η εταιρεία.
Η μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση οδήγησε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η εταιρεία αποφασίζοντας την πώληση των αεροπλάνων που είχε στην κατοχή της.
Η γνωστοποίηση αυτών των γεγονότων και ότι είχαν αρχίσει διαβουλεύσεις από εκπροσώπους της εταιρείας με τράπεζες και τον βασικό μέτοχο , του ομίλου China Fosum, έφεραν την εταιρεία στην κατάρρευση της.
Συνέπειες για τον Ελληνικό τουρισμό
Για την Ελλάδα η οικονομική συνέπεια μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Κυρίως για τα ταξιδιωτικά γραφεία, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταλυμάτων, καθώς και εστίασης – συνεπεία του οικονομικού Ντόμινου που υφίσταται, όλη η τουριστική αλυσίδα των επιχειρήσεων, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και ζήτησης που υπάρχει.
Σίγουρα θα εξισορροπηθεί και μάλιστα σε σύντομο διάστημα,
από την αποζημίωση των ασφαλιστικών εταιρειών για οικονομικές βλάβες προς τρίτους που η Thomas Cook, είχε ασφαλιστεί , αλλά και
από τα μέτρα που λαμβάνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, σε συνδυασμό και συνεργασία με τα άλλα κράτη.
Ωστόσο δεν παύει να επικρατεί μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματικούς κόλπους που ασχολούνται με τον τουρισμό μέχρι το διάστημα της εξομάλυνσης, που θα βλέπουν οι επιχειρήσεις τις ακυρώσεις να έρχονται η μια μετά την άλλη και όχι μόνο.
Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος